psykologtennaudesen.dk

logo psykolog Tenna Udesen

Ensomhed

Ensomhed er en indre følelse af at være ufrivilligt alene, uden at man nødvendigvis er alene rent bogstaveligt. Måske kender du oplevelsen af at være omgivet af klassekammerater, kollegaer, familie og venner, men stadig sidde med følelsen af at være uden for fællesskabet, og at du ikke har nogen at komme til. Så ved du, at du ikke behøver at være fysisk alene for at føle sig ensom.

Faktisk kan ensomheden i et rum, hvor der er andre, virke næsten endnu mere larmende, fordi savnet efter eller sorgen over det fællesskab, du ønsker at være en del af, er lige dér foran dig. At føle sig ensom er ofte forbundet med stor skam. Når du føler dig uden for gruppen, kan du rammes af en dyb forkerthedsfølelse. Det kan være svært at tale højt om, hvis du føler dig ensom af frygt for, hvad andre vil tænke om dig. På den måde bliver ensomheden en ond cirkel, der kan være svær at komme ud af.

Social isolation

Du kan måske nikke genkendende til at have en facade på, når du er sammen med andre, så du fremstår glad og energisk, på trods af at du indeni føler en dyb ked-af-det-hed. Det kan også være, at du går i den modsatte grøft og isolerer dig fra andre, så det virker som om, du alligevel selv foretrækker at være alene. Begge måder at håndtere ensomhed på er helt normalt.

Ensomhedsfølelsen kan være opstået af flere forskellige grunde. Måske føler du dig ekskluderet fra et fællesskab, du gerne vil være en del af? Ensomheden kan også være opstået pga. nogle af de erfaringer, du har gjort dig i barndommen, og som du ubevidst bærer med dig. 

ensomhed

"Jeg føler mig alene"

Hvis du oplever ensomhed, så er du langt fra alene. Ensomhed er et alvorligt problem, som rigtig mange unge desværre kæmper med, og det kan over længere tid føre til svære psykiske lidelser som depression og angst. I min praksis taler jeg med mange unge, der oplever den samme ensomhedsfølelse, som du måske kender fra dit eget liv. 

I terapien er jeg din partner, der hjælper dig til at se på dig selv med mildere øjne og styrke din selvfølelse, så du kan finde og være en del af ligeværdige fællesskaber.